MONILIOZA KÔSTKOVÍN
Monilióza kôstkovín je nebezpečné hubové ochorenie, ktoré postihuje čerešne, višne, slivky, marhule a broskyne. Choroba sa najčastejšie rozvíja pri miernych teplotách (18–20 °C) a vysokej vlhkosti, pričom najrizikovejším obdobím býva jar, najmä počas kvitnutia.
Príznaky moniliózy
Prvé prejavy choroby sa objavujú už počas kvitnutia. Infikované kvety vädnú, zhnednú a zostávajú na konároch ako suché zvyšky. Postupne infekcia preniká do výhonkov a celých vetiev, ktoré odumierajú. Najvýraznejšie sa monilióza prejavuje počas dozrievania plodov – na šupke sa vytvárajú hnedé hnilobné škvrny a typické sivé výrastky, ktoré sú kolóniami výtrusov huby. Plody tvrdnú, černajú a neskôr sa menia na tzv. mumifikované ovocie, ktoré zostáva na strome až do nasledujúcej sezóny.
Prevencia a ochrana
Najdôležitejším preventívnym opatrením je odstraňovanie napadnutých výhonkov a mumifikovaných plodov, ktoré sú zdrojom primárnej infekcie. Mechanické odstránenie infikovaných častí stromu pomáha znižovať riziko šírenia choroby.
Pri pokročilej infekcii je potrebné zasiahnuť chemicky. Najčastejšie sa používajú fungicídy s účinnými látkami ako tiofanát-metyl, tebukonazol, boskalid či pyraklostrobín. Chemické postreky by sa mali vykonávať vo fáze bieleho puku, počas kvitnutia a pri slivkách aj niekoľko týždňov pred zberom.
Prípravky: KOCIDE2000, SIGNUM, BELLIS, ORIUS 25 EW, CHAMPION 50 WG
Monilióza je vážnym problémom pre pestovateľov kôstkovín, ale správnou prevenciou a včasným zásahom je možné minimalizovať jej škodlivé účinky.