Jarná starostlivosť o trávnik

Na jarnú starostlivosť čaká aj trávnik, preto treba nezanedbať dôkladnú prípravu. Odmenou bude krásny a prosperujúci trávnik po celé leto.

Čistenie pôdy

Trávniková sezóna obvykle začína v marci, kedy definitívne zmizne sneh. Obnova trávnika nie je taká prácna – pôdu stačí po zime dôkladne vyčistiť. Odstránia sa z povrchu listy, kamene, stará tráva, korienky a iné nečistoty. Tráva sa po zime môže tiež pokosiť, je však potrebné dostatočne dlho počkať po roztopení posledného snehu (aspoň tri týždne). Pokiaľ sa pokosí trávnik, ktorý je ešte príliš vlhký, riskuje sa poškodenie krehkých korienkov.

Prevzdušnenie (vertikutácia)

Vertikutácia znamená šetrné narezávanie trávnych mačin za účelom odstránenia starej trávy, buriny a machu. Vytvorí sa tak priestor pre nové, zdravé a silné trávové steblá. Prevzdušnením sa tiež preberie tráva po zimnom spánku, treba však všetko robiť opatrne. „Vertikutácia na jar so sebou prináša určité riziká, takže prevzdušňujte, len pokiaľ je to nevyhnutné. Narezávaním trávnych mačiek síce zlepšíte prúdenie vzduchu a vody, ale vytvárate aj priestor na vniknutie plesní a burín.

Odstránenie buriny a machu

Dokonalého trávnika sa však nedosiahne len vyčistením pôdy po zime. Aby sa zabránilo rozmnoženiu buriny v trávniku, musí sa pôda dôkladne dočistiť. „Na takéto dočistenie použite k prírode šetrný herbicíd, nepoužívajte prípravky s obsahom glyfosátu.

Hnojenie

Sýto zelenú farbu trávnika dodá dostatočná výživa pre zdravý rast. Hnojivo doplní v pôde potrebné prvky, ktoré sa vyčerpali v období minulej sezóny. Zároveň môže pomôcť pri likvidácii buriny, trávnik sa tiež rýchlejšie regeneruje po dlhej zime. „Na jar sa trávnik hnojí každých štyri až päť týždňov. Hnojte len v požadovanom množstve, ako je uvedené na obaloch. Na jar vyberáme hnojivá s vyšším obsahom dusíka.

Obnova prázdnych miest

Trávna zmes TURFLINE GRASS-FIX  - obnova. Ak sa objavia na trávniku po zime holé miesta, treba vysiať trávne semeno začiatkom jari, aby do leta stihla tráva dorásť. V tomto prípade sa postupuje rovnako ako pri vysievaní nového trávnika. „Pôdu jemne rozhrabte a nasypte rovnomernú vrstvu trávneho osiva. Semená dobre zalejte. Prvé klíčky budú vidieť v priebehu dvoch až troch týždňov, v závislosti od počasia.

Prvé zavlažovanie

V období jari sú noci stále ešte chladné, nie je preto nutné trávnik zavlažovať. Pravidelné zavlažovanie sa odporúča v období medzi júnom a októbrom, frekvencia závisí od teploty a vlhkosti. „V súčasnosti je veľmi jednoduché zaistiť zavlažovanie trávnika.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz